Utam a konyhába 

2021. 05. 04.
︎vissza a bloghoz

2020 őszén döntöttem el, hogy elindulok a 2021-es Konyhafőnök versenyben. Kilenc éve élek Hollandiában, öt éve foglalkozom gasztró filmek készítésével, de sosem főztem még két embernél többre. A zsűri viszont három tagú, szóval itt a lehetőség megmutatni mit tudok a konyhában.
A filmes újságírói munkámnak köszönhetően napi szinten forgatok Michelin csillagos séfekkel Hollandiában. Közben körbeutaztam a fél világot, számtalanszor jártam egy, két, illetve három csillagos étteremben. Rengeteget láttam és kóstoltam, közben megismertem a holland és nemzetközi fine dining világát is. De nem vagyok képzett szakács, és ez volt a legnagyobb félelmem.
Látom, hogy mekkora munka séfnek lenni: óriási feladat a konyhát vezetni, csapatot építeni, a beszállítókkal küzdeni, költségeket számolni, social médiával foglalkozni, megtölteni az éttermet vendégekkel, majd olykor a negatív kommenteket ingyen desszerttel kezelni. Közben természetesen kreatívnak lenni és folyton megújulni.

Ismerem a hagyományos és különleges alapanyagokat, mert filmesként több száz termelőnél forgattam Hollandiában. Jártam halászhajón, kézműves gombatermelő pincéjében,  fermentáló szakember műhelyében és millió más helyen. Van érzékem a tálaláshoz, mert sok száz Michelin csillagos tányért láttam, emellett mégiscsak kreatív szakember vagyok. 

Óriási volt a tét, mert tudtam, hogy mindez nem elég. Néhány hónap alatt meg kellett ismernem a szakács szakma alapjait, amit mások évekig tanulnak. A legnagyobb kihívás az, hogy elhiggyem, hogy én erre képes vagyok, és közben kialakítsam a saját stílusomat.

forgatás Jacob-Jan Boerma három csillagos séf otthonábanKészítettem egy listát, mit kell megtanulnom és vittem magammal egy kamerát is. Egy videós sorozatban mutatom meg nektek hogyan készültem 2020 telén, 2021 év elején a lehetséges feladatokra.
Hogy meddig lesz ez a tudás elég a versenyben, az még kérdéses. De már most rengeteget nyertem a több hónapos felkészüléssel és már az az öt perc a zsűri előtt is óriási élmény volt.Kiss Norbert Ádám Hollandiában élő, gasztróra szakosodott videós újságíró és a 2021-es a Konyhafőnök versenyzője. A műsor történetében először fordul elő, hogy az egyik induló videós sorozatban mutatja be a felkészülését. Erről szól a 15 részes GASTRONOR.

Ha tetszik amit csinálok, kérlek legyünk barátok az Instagramon!
Iratkozz fel a YouTube csatornámra és extra tartalmakért kövess a Facebook-on!