A ponty és három Michelin csillag 

2021. 06. 02.
︎vissza a bloghoz

A Konyhafőnök versenyben mindig van olyan feladat, amikor egy hagyományos magyar ételt fel kell újítani, ha úgy tetszik “újragondolni”. De mi történik, ha egy három Michelin csillagos séf kap egy ilyen meglepetést Hollandiában? Varázslat. Jacob Jan Boerma az egyik olyan séf, aki Hollandiában megkapta a három Michelin csillagot, azaz elérte a szakma csúcsát. A S. Pellegrino top 100-as listája szerint ő a világ 58-ik legjobb séfje. 

Régóta ismerem, és amikor megtudta, mire készülök, meghívott otthoni konyhájába, hogy főzzünk együtt valamit. Arra gondoltam, meglepem egy különleges magyaros alapanyaggal, így a Rotterdami Magyar Boltból vettem neki egy kaposvári pontyot.


Kiderült, hogy Jacob Jan soha nem dolgozott ezzel az alapanyaggal, szóval jól sült el a meglepetés és nagy volt az öröm. Hamar kiderült, hogy ez az az alapanyag, amit a tengeri halakhoz szokott holland vendégek nem szeretnek. A séfnek a Google-ön mutattam meg, milyen is a magyaros halászlé és mi kell hozzá: vöröshagyma, paprika, pirospaprika, paradicsom. Egyből elkezdtünk ötletelni, hogyan lehet ezt modernizálni.

A halat felvágta és serpenyőben elkezdte pirítani. Tudta, hogy úgy is le fogja szűrni, szóval nem vacakolt a szálkázással. Mustárt és indonéz chillit használt, én pedig adtam a szegedi, házi őröltpaprikát, illetve kénes gyógyvízzel öntöttem fel a levest. A sós Salvis víz ugyanis a gyermekkoromat idézi, mert a nyarakat a heves megyei Bükkszéken töltöttem.
Nagyon szeretem a töpörtyűt, ezért vittem 10 dekát magammal, hátha jó lesz valamire. Megtetszett neki a sós, füstös, zsíros íz, így tettünk keveset a levesbe, hogy zsírosabb legyen. Közben folyamatosan kóstoltuk és fűszereztük. 

A séf limeot facsart bele, hiszen ezt amúgy is sokat használ az ételeiben, jellemző rá a citrusosság. Megmutatta azt is, hogyan lehet meglepni a vendéget egy különleges ízzel: ebben az esetben a szekfűszeggel. Elsőre nem egyértelmű, viszont remekül feldobja az ízeket.


Burgonyát is szeleteltünk bele, hogy picit sűrűbb legyen a végeredmény. Körülbelül 20 percet rotyogott a leves, amit leszűrtünk és mindössze fél kanál tejföllel tálaltuk ki.

Elképesztően jó lett a végeredmény: a kénes gyógyvíz, a szekfűszeg és a lime összeállt egy egésszé. Bátorság és magabiztosság az a két kulcsszó, amit ezután biztosan elviszek magammal a Konyhafőnök versenyre. 

operatőr: Marco van Davenhorst

Kiss Norbert Ádám Hollandiában élő, gasztróra szakosodott videós újságíró és a 2021-es a Konyhafőnök versenyzője. A műsor történetében először fordul elő, hogy az egyik induló videós sorozatban mutatja be a felkészülését. Erről szól a 15 részes GASTRONOR. 

Ha tetszik amit csinálok, kérlek legyünk barátok az Instagramon!
Iratkozz fel a YouTube csatornámra és extra tartalmakért kövess a Facebook-on!