Az eső és Tibor 

2021. 05. 07.
︎vissza a bloghoz

A legelső kötényszerző napon a meglepetés nyúl mellett pitypangot találtam a ládámban. Megmutatom nektek, hogy miért nem estem kétségbe! A hollandiai séf barátommal ugyanis korábban kiszabadultunk egy mezőre és begyűjtöttünk mindent, ami ehető. A sörtésztában sült bodzavirág pedig iszonyú finom és állítólag csak én nem ismertem!


Az epizód több szempontból is kilóg a sorból. Egyrészt ezt az anyagot 2019 májusában forgattuk egy azóta pihenő filmes projekt számára, és eszembe sem jutott, hogy ezt a tudást egyszer a Konyhafőnökben fogom kamatoztani. Másrészt barátok vagyunk, így Tibor a legőszintébben mesélt a szakács szakmáról. És két eső között még a gyógynövényeket is be tudtuk gyűjteni.

Kányádi Tibor 20 éve jött Hollandiába, pontosabban idehozta a kamion, amit lestoppolt. Erdélyben, a hargita megyei Nagygalambfalván nőtt fel. A szakács mesterséget már Hollandiában tanulta, olyannyira, hogy top éttermekben, például a három csillagos De Librije-ben is dolgozott. 

Ha valaki, akkor ő ismeri a szakács szakma szépségeit és árnyoldalait is. Szerinte az a legjobb, hogy “közel vagy az élethez”. Az alapanyagok oldaláról is, hiszen egy szakács sokszor állatokat dolgoz fel, de közel van a vendégekhez is, akiknek az ételedet készíted. Ezt a gondolatot próbálom én is képviselni: tiszteletet az alapanyagnak, annak, aki elkészíti és tiszteletet annak is, aki majd megeszi. Tibornak az olykor a befektetett munkához mért, kevésnek tűnő fizetés, a hosszú munkaórák, amelyet egy helyben állva a konyhában állva tölt el, illevte a hierarchia betartása a legnehezebb. Ahogy fogalmaz, nem csak a séfednek, vagy a piramis tetején lévő tulajdonosi körnek kell megfelelned, hanem természetesen a vendégeknek is, akik miatt dolgozol. 

Az eső sokszor közbeszólt, de végül összeszedtünk egy kosárra való gyógynövényt és el tudtuk készíteni a salátánkat, a tűzben égetett zellert és a tempurában sütött bodzát. Állítólag ez egy olyan étel, amit minden magyar ismer. Hát, én nem, de biztos, hogy magyar vagyok, szóval tuti, hogy ő túlzott egy kicsit. Természetes volt, hogy őt kérem meg, hogy legyen a mentorom és készítsen fel A Konyhafőnökre. Az elmúlt nyugis hónapok lehetőséget teremtettek arra, hogy mindketten kevesebbet dolgozzunk és ráfeküdjünk a gyakorlásra. Volt olyan alkalom, amikor nem is főztünk, csak beszélgettünk és talán ezekből merítkeztem a verseny során a legtöbbet.Kiss Norbert Ádám Hollandiában élő, gasztróra szakosodott videós újságíró és a 2021-es a Konyhafőnök versenyzője. A műsor történetében először fordul elő, hogy az egyik induló videós sorozatban mutatja be a felkészülését. Erről szól a 15 részes GASTRONOR.

Ha tetszik amit csinálok, kérlek legyünk barátok az Instagramon!
Iratkozz fel a YouTube csatornámra és extra tartalmakért kövess a Facebook-on!